Apel bh. peradara: Hitno omogućiti uvoz kukuruza i ostalih žitarica iz Srbije

Dodaje se da je poseban problem zabrana izvoza žitarica iz Mađarske i Srbije iz kojih se živinari/peradari BiH uglavnom snabdijevaju

Koordinacioni odbor živinara/peradara BiH je na hitnoj sjednici održanoj danas konstatirao da je snabdijevanje sirovinama za stočnu hranu prekinuto iz zemalja okruženja iz kojih se sirovine uvoze.

Zalihe u BiH ne postoje, a kod proizvođača su na minimumu. Radi toga je zaključeno da se traži od nadležnih institucija BiH hitno reagiranje i traži dozvola izvoza kukuruza i ostalih žitarica od Vlade Republike Srbije u BiH. Ukoliko se ovaj problem ne riješi prijeti prisilno obustavljanje proizvodnje – saopćeno je iz Koordinacionog odbor živinara/peradara BiH.

U saopćenju se navodi da su posljedice koje se već drastično osjete u sektoru živinarske/peradarske proizvodnje radi sukoba na istoku kontinenta, između ostalog, zabrana izvoza kukuruza, pšenice, brašna i ulja iz većine evropskih zemalja.

Dodaje se da je poseban problem zabrana izvoza žitarica iz Mađarske i Srbije iz kojih se živinari/peradari BiH uglavnom snabdijevaju.

– Živinari/peradari BiH su na bazi dugogodišnje uspješne poslovne saradnje s prozvođačima iz Srbije, potpisanog sporazuma CEFTA kao i u duhu dobrosusjedskih odnosa uvjereni da će se dozvoliti izvoz žitarica iz robnih viškova Srbije na tržiste BiH u najskorijem roku. Reakciju nadležnih BiH institucija na zahtjev živinara/peradara u BiH očekujemo već danas, kao i pozitivan odgovor – navode iz Koordinacionog odbora živinara/peradara BiH.