Amerikanci obrazložili: Marinko Čavara je sankcionisan zbog blokade funkcioniranja Federacije BiH

Sjedinjene Američke Države obrazložile su zašto su danas sankcionisale i predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Marinka Čavaru (HDZ).

Riječ je o sankcijama Ministarstva finansija SAD-a, a koje su osim Čavari, danas izrečene i ministru zdravstva Republike Srpske Alenu Šeraniću (SNSD). Čavara je istaknut kao zvaničnik koji blokira funkcionalnost Federacije Bosne i Hercegovine.

“Od 2019. godine odbija da predloži sudije sa liste kandidata koje je dostavilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) radi popune upražnjenih mjesta u sudu. Odbijajući da provede proces predlaganja sudija, Čavara blokira funkcionisanje Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa suda, tijela koje se sastoji od određenog broja i podrazumijeva određeni sastav sudija Ustavnog suda FBiH, a koje je 2002. formirano u skladu sa amandmanima visokog predstavnika na Ustav FBiH”, napomenuto je.

Američke vlasti su Čavaru opisale kao odgovornog ili saučesnika u, kako je navedeno, direktnom ili indirektnom učešću, kršenju ili djelovanju koje predstavlja opstrukciju ili prijete provedbi bilo kojeg regionalnog sigurnosnog, mirovnog sporazuma ili sporazuma o saradnji ili o obostranom priznanju, okvirnog sporazuma ili mehanizma koji se odnosi na Zapadni Balkan.

“Čavara je stavljen na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama kojima se podrivaju demokratski procesi ili institucije na Zapadnom Balkanu”, konstatovano je.

SAD su ranije sankcionisale i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, banjalučku Alternativnu televiziju (ATV), bivšu glavnu tužiteljicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordanu Tadić, bivšeg predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milana Tegeltiju, bivšeg predsjednika PDA Mirsada Kukića i visokopozicioniranog zvaničnika SDA Asima Sarajlića.