Afera “Pavlović banka” došla na naplatu: Dodik danas daje iskaz u Tužilaštvu

Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH, prema informacijama „Avaza“, trebao bi danas biti ispitan u Tužilaštvu BiH u vezi s predmetom „Pavlović banka“.

Dodiku je prošle sedmice upućen novi poziv kako bi se izjasnio o tome kako je kupio vilu na Dedinju u Beogradu 2007. godine.

Obećao tužiocima

On je prošle sedmice potvrdio pisanje „Avaza“ da mu je upućen poziv i da će doći ove sedmice u ovu pravosudnu instituciju.

U pozivu je, kako saznajemo, naveden 22. mart i lider SNSD-a, ako ne bude neplaniranih aktivnosti, danas će dati iskaz. To je obećao i tužiocima. U suprotnom, prijeti mu privođenje.

Neodazivanje na prvi poziv član Predsjedništva BiH opravdao je prije sedam dana službenim putovanjem, zbog čega je davanje iskaza pomjereno za danas.

Riječ je, podsjećamo, o postupku koji godinama zanima bh. javnost i tužioci su konačno došli do čvrstih dokaza.

Dodik je vilu u naselju Dedinje kupio 14. maja 2007. godine za 750.000 eura.

Tada je tvrdio da je nekretninu platio novcem od kredita, međutim, kako se na kraju ispostavilo, kredit u “Pavlović banci” podigao je tek godinu kasnije, tačnije 27. juna 2008.

Slao vozača

Osim toga, utvrđeno je da je zahtjev za kredit ovjerio pečatom Vlade RS, i to dok je bio premijer Republike Srpske.

Dodik je ratu za sporni kredit, u iznosu nešto višem od 9.000 KM, navodno davao u kešu, a vjeruje se da je za tu vrstu posla angažirao tadašnjeg vozača.

Šta hoće da pitaju

– Ne znam ni šta hoće da me pitaju. Ne znam da li je to politizacija. Tužilac koji vodi taj spor je radio deset godina u Američkoj ambasadi i sada je on taj koji treba mene da progoni. Pitajte me to narednih dana – rekao je Dodik.