U Bosanskom Petrovcu zbog neusvajanja odluke o privremenom finansiranju nema čišćenja puteva

Zbog neusvajanja odluke o privremenom financiranju, u općini Bosanski Petrovac ovih dana nije moguće zimsko održavanje i čišćenje cesta, saopćeno je iz kabineta načelnika Zlatka Hujića.

Iz Općine Bosanski Petrovac stigla je obavijest da zbog finansijske blokade općine, koju je, kako je kazano, prouzrokovala koalicija SDA-SNSD-DF-SP-SBB, neusvajanjem Odluke o privremenom finansiranju Općine, organ uprave nema zakonsku mogućnost da angažuje i provodi već unaprijed ugovorene usluge zimskog održavanja lokalnih puteva na području Općine Bosanski Petrovac.

“Praktično, to znači da Općinski načelnik nema finansijskog akta koji mu dozvoljava plaćanje usluga čišćenja snijega i zimskog održavanja puteva, iako je ugovor sa firmom ‘Didović’ d.o.o već odavno sklopljen, a sam izvršilac usluga spreman za čišćenje”, istaknuto je iz Hujićevog kabineta.

Prema istim navodima, blokadu organa uprave, ali i cjelokupne općine, izazvala je koalicija SDA-SNSD-DF-SP- SBB Fahrudin Radončić, na vanrednoj sjednici održanoj u prošlu srijedu, i to neusvajanjem Odluke o privremenom finansiranju Općine.

“Općinska administracija, svjesna posljedica koje mogu nastati neusvajanjem ove odluke, odmah je reagirala i tražila da se sazove još jedna sjednica, ovaj put predlažući Općinskog vijeću da usvoji jednomjesečnu Odluku o privremenom finansiranju Općine, i to za mjesec januar. Međutim, na sjednicu koja je zakazana za petak, 30. 12. 2016. godine, predstavnici koalicije se nisu odazvali, pa zbog nedostatka kvoruma, 8 prisutnih vijećnika nije moglo održati sjednicu”, kazali su iz Općine Bosanski Petrovac.

Pored toga, istaknuto je da je nemogućnost pružanja usluga čišćenja puteva samo jedna od mnogih komunalnih djelatnosti koju finansira Općina, a koju više neće biti u mogućnosti izvršavati.

“Nažalost, dužnost nam je upoznati korisnike naših usluga, a to znači kompletno stanovništvo Općine, da će uskoro uslijediti prekid rada gradske i seoske rasvjete, kao i do sada neometano vodosnabdijevanje, jer Općina snosi troškove pumpanja vode. Općinska administracija, na čelu sa načelnikom Općine Zlatkom Hujićem, izražava žaljenje zbog činjenice da građani općine Bosanski Petrovac moraju snositi posljedice nezakonitih i samovoljnih odluka pojedinaca u Općinskom vijeću, prouzrokovanih ličnim i stranačkim motivima, a usmjerenih ka opstrukciji rada organa uprave i Općinskog načelnika”, saopćeno je iz kabineta načelnika Bosanskog Petrovca.

Izvor klix.ba

Povezano Još članaka od istog autora

Komentarisanje zatvoreno