Popularnost “najsigurnije” chat aplikacije Signal porasla za 400 posto

Iako su mainstream chat aplikacije poput Vibera i Facebooka uvele end-to-end enkripciju koja dodatno osigurava privatnost korisnika, tržište programa za razmjenu informacija uvijek nudi nove proizvode.
Najglasnija nova chat aplikacija, čiji tvorci tvrde da je najsigurnija za Android i iOS pametne telefone i druge uređaje, zove se Signal Private Messenger. Ako je suditi prema tvrdnjama kreatora, radi se o najboljoj aplikaciji koja dopušta korisnicima da čak pregledaju njen kod kako bi se uvjerili u zaštićenost svojih poruka.

Ono što je interesantno u vezi sa Signalom, iza kojeg stoji kompanija Open Whisper Systems, jeste da je skidanje sa GooglePlaya i AppStore poraslo za 400 posto nakon američkih predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Donald Trump.

Prvobitna popularnost aplikacije porasla je nakon što ju je pohvalio bivši radnik američke CIA-e i NSA Edward Snowden, poznat po otkrivanju tajnih vladinih programa za praćenje građana. Signal sada koristi nekoliko miliona vlasnika Android i iOS uređaja.

 

/klix

Povezano Još članaka od istog autora

Komentarisanje zatvoreno