Baraž za SP u Francuskoj: Bh. rukometaši ugostit će Švedsku u Sarajevu

Rukometna reprezentacija BiH će 15. juna u revanš utakmici baraža za Svjetsko prvenstvo 2017. u Francuskoj, rivala Švedsku ugostiti u Sarajevu. Najvjerovatnije u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch – Zetra“, potvrdio je Smajo Karačić, generalni sekretar Rukometnog saveza BiH.

Prvi susret doigravanja za SP igraće se 12. juna, ali Šveđani još uvijek nisu odredili grad u kojem će odmjeriti snage sa bh. rukometašima.

S obzirom na to da je rukometna reprezentacija posljednjih nekoliko kvalifikacionih utakmica igrala u tuzlanskom “Mejdanu“, očekivalo se da će ova dvorana biti domaćin i ogleda baraža. Međutim, RS BiH je prije dvadesetak dana poslao Tuzli dopis sa uslovima koji se trebaju ispuniti za organizaciju utakmice baraža. Ispostavilo se da ovaj grad i “Mejdan“ nisu u mogućnosti ispuniti te uslove, pa je odlučeno da se ogled sa Švedskom 15. juna igra u Sarajevu.

“Tuzla nije mogla garantovati da će ispuniti sve uslove koji su neophodni za organizaciju utakmice baraža. Stoga ćemo Švedsku ugostiti u Sarajevu. Još uvijek nismo postigli definitivan dogovor sa ZOI ’84 o tome da utakmicu igramo u ‘Zetri’, ali to je naša želja. Vjerujem da ćemo pronaći zajednički jezik i ugostiti Šveđane u sarajevskoj olimpijskoj ljepotici. Želja nam je da u glavnom bh. gradu priredimo sportski spektakl, poput onog iz 2001. godine, kada smo u ‘Zetri’ ugostili Dansku pred 11.000 gledalaca. Nadamo se da će ‘Zetra’ biti puna i da će publika biti veliki vjetar u leđa našim momcima, koji silno žele da se po drugi put zaredom plasiraju na smotru najboljih svjetskih selekcija“, kaže Karačić.

Na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, koje će se igrati od 11. do 29. januara 2017. godine, nastupit će 24 reprezentacije. Za sada su mjesto osigurali domaćin Francuska, vicešamnpion svijeta Katar, te Bahrein, Japan, Saudijska Arabija, Angola, Egipat, Tunis, Hrvatska, Njemačka i Španija. Evropi pripada još devet mjesta, a njih će popuniti pobjednici baraža. Osim ogleda Švedska – BiH u doigravanju će se sastati: Češka – Makedonija, Poljska – Holandija, Rusija – Crna Gora, Srbija – Mađarska, Island – Portugal, Slovenija – Norveška, Bjelorusija – Latvija i Danska – Austrija.

Povezano Još članaka od istog autora

Komentarisanje zatvoreno