Utrka za američkog predsjednika: Donald Trump sve bliže pobjedi

Iako još uvijek nije proglašen pobjednik predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, Donald Trump je veoma blizu pobjede sa trenutno osvojena 264 elektorska glasa, naspram 215 koliko je osvojila Hillary Clinton, a za konačnu pobjedu potrebno je osvojiti 270 elektorskih glasova.

Države poput Michigana, Wisconsina i Pennsylvanije koje su smatrane tradicionalnim utvrdama Demokratske partije postale su bojno polje između Clinton i Trumpa gdje se razlika ogledala u svega nekoliko hiljada do nekoliko stotina glasova.

Duga noć za Amerikance, ali i građane svijeta koji su posmatrali rezultate predsjedničkih izbora u SAD-u, obilježila je napetu utrku i u tradicionalno “neodlučnoj” Floridi i još nekoliko država u kojima predstavnici partija redovno vode bitku sa promjenjivim biračima.

Ono što je ključno jeste drama koja se odvijala u takozvanom Pojasu hrđe ili Rust Beltu, grupi država na sjeveroistoku zemlje kojima je Trumpova kampanja davala veliku pažnju. Iako taj potez nije shvaćen ozbiljno, upravo se na tom području desilo veliko tektonsko pomjeranje.

Potres je zabrinuo izborni štab Hillary Clinton koji je isprva unaprijed trljao ruke, dok je realno pesimistični širi tim oko Trumpa dobio poletni optimizam.

Sve su oči uperene u rezultate izbora u Michiganu, Wisconsini i Pennsylvaniji gdje Trump zasad i vodi, a ukoliko tako ostane, on će postati 45. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

U vrijeme pisanja članka Trump posjeduje 264 glasova elektora (27 osvojenih država), što znači da mu za poziciju predsjednika treba još 32 glasa. Clinton zaostaje i ima 215 osvojenih glasova elektora (18 osvojenih država).

Trumpov neočekivani uspjeh uzrokovao je paniku na svjetskim berzama zbog njegovih obećanja o preispitivanju velikih trgovačkih porazuma koje SAD ima sa susjednim i drugim zemljama svijeta. Najbolji indikator jeste taj da cijena zlata raste, a što se dešava samo u slučajevima kada se neisgurnost na tržištu također povećava.

Posljednja birališta su zatvorena oko 4 sata po našem vremenu, a na izborima 2012. godine već je tada američki CNN za pobjednika proglasio ubjedljivog Baracka Obamu. U ovom slučaju dešava se scenarij koji je posljednji put viđen 2000. godine kada je pobjedu odnio George Bush.

Povezano Još članaka od istog autora

Komentarisanje zatvoreno