Donald Trump je novi predsjednik SAD-a

Donald Trump je novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Glasovima Amerikanaca je postao 45. predsjednik najmoćnije zemlje svijeta, a na poziciju će biti imenovan 20. januara 2017. godine.

Trump je osvojio dovoljan broj elektora koji nose glasove građana Sjedinjenih Američkih Država starijih od 18 godina. Hillary Clinton je imala 215 elektorskih glasova. Na izborima pobjeđuje onaj kandidat koji osvoji 270 elektora, apsolutnu većinu od 538.

Posljednji glasovi u prebrojani u Minessoti, Wisconsinu, New Hampshire, Malneu, Pennsylaniji, Aljaski, Arizoni i Michiganu.

Donald Trump je pobijedio na Floridi (29 elektorskih glasova), u Pennsylaniji (20 elektorskih glasova), Michiganu (16 elektorskih glasova), Arizoni (11 elektorskih glasova), u Wisconsinu koji nosi 10 elektorskih glasova, Georgiji, Iowi, Utahu, u Zapadnoj Virginiji, Alabami i Južnoj Karolini, Montani, Missouriju, Idahu, na Aljasci, Wisconsinu,

Borba se kroz brojanje glasova odvijala gotovo cijelu noć, vodila se izuzetno tijesna utrka sa protukandidatkinjom Hillary Clinton koja je na kraju osvojila 215 elektorskih glasova.

John Podesto, voditelj kampanje Hillary Clinton, izašao je pred podržavatelje okupljene u izbornom stožeru i kazao kako Clinton neće održati najavljeni govor već ga prebacuje za sutra (po američkom vremenu) te zahvalio glasačima.

Donald John Trump rođen je 14. juna 1946. godine u New Yorku, 1968. godine diplomira ekonomiju na Univerzitetu u Pennsylvaniji, a tri godine kasnije preuzima očevu kompaniju koja je danas poznata kao The Trump Organization. Od 1996. do 2015. godine bio je vlasnik licence takmičenja za Miss SAD-a, a od 2004. do 2015. godine bio je producent i učesnik reality emisije The Apprentice.

Trump je 2000. godine pokušao je da se nominuje za predsjednika države ispred Reformatorske partije, ali se povukao prije početka glasanja.

Ženio se tri puta, sa Ivanom Zelničkovom 1977. godine, Marlom Maples 1993. godine i konačno Slovenkom Melanijom Knauss 2005. godine sa kojom je još uvijek u braku.

Njegovi politički stavovi su slični njegovoj osobenosti – jasni i direktni, ali često neinformisani i popraćeni dozama mizoginije i fašizma kroz etiketiranje manjina, uključujući Meksikance i muslimane. Svojim je izjavama poljuljao samu Republikansku partiju, a pojedine politički bliske ličnosti su ga se doslovno odrekle tokom kampanje

Njegova obećanja se svode na vraćanje pogona proizvodnje u SAD, podizanje poreza za robu iz Kine i Meksika, povlačenje iz pojedinih trgovačkih sporazuma, potpunu komercijalizaciju zdravstvenog osiguranja, povlačenje iz dogovora sa Iranom o nuklearnom oružju i jače bombardovanje IDIL-a.

/ klix

Povezano Još članaka od istog autora

Komentarisanje zatvoreno